Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Színes / Tartalom
Ritmus!

Mi vagy te, Ritmus? Te vagy az idõ is? A sebesség is? Mibõl állsz össze? Hangokból, ütemekbõl. Lehet hallani, érezni. Nem lehet elkapni. Nem lehet látni, honnan jössz, és merre tartasz. És mindig itt vagy. Folyamatosan. Jelen vagy. Hol egészségesen, hol betegen. Ki dönti el, melyik formádban vagy éppen?

Gátolnak a gondolataim, az érzéseim. Te pedig gátolod a mozgásomat. Lelassítasz, felgyorsítasz, vagy nem is, lehet, hogy állandó vagy, csak én érzékellek mindig másképpen? Attól függõen, hogy éppen hogyan alakulnak a dolgaim?
És nincs aritmia, csak személyes problémák vannak. És te nem vagy más, mint maga az élet, ami mindent tart, ami-ha már nagyon vesztésre áll minden- megnyilvánulsz, és érezzük a láthatatlan jótevõt, az erõt, ami tovább visz, belénk karol, és sétál velünk az úton, tesz velünk pár lépést a ház körül.
Belénk hatol.
Részünk lesz.
Jobban leszünk.

Energia vagy. Fény vagy. Ha vagy, minden rendben megy. Ha nem érezlek, megoldandó feladatot kapok. Lehet, hogy te vagy az, amit egyesek Istennek hívnak, lehet, hogy te vagy mindennek a mozgatója, eldöntõje. Te vagy az, ami nélkül nincs semmi, és amivel minden az enyém.

Miért engedlek néha el?
Azért, hogy tanuljak?
Azt csak nagy csendben lehet, ugye? Egyedül. Némán.
Talán nem is hagysz el, csupán beállsz egy sarokba, és onnan nézel. Aztán amikor megoldottam- vagy éppen képtelen vagyok-, elõjössz, és megyünk tovább.

Ritmus. Ütem. Része valami egésznek. Talán azt látom rajta keresztül, hogy valaki éppen jelen van vagy nincs jelen. Hogy te éppen egy széken ülsz láthatatlanul, és nézed, hogy együtt csináltok valamit. Olyankor harmónia van. Amikor minden rendben és elfogadott úgy, ahogy van.
És akkor van ritmus, akkor vagy te is.
Van türelem várni.
Megvárni.
Kivárni.

Hogy nézel ki, Ritmus? Ki tudja, mi?
Csak érezni lehet téged, látni meg csak a történésekben lehetséges. Mikor valami nagyon összeáll. Amikor egy feladat befejezõdik, mert megoldódott.
Olyankor megjelensz, azt hiszem, olyankor mindig egy kicsit megjelensz, és velünk ünnepelsz.
Tehát, lehet, hogy te vagy az Idõ.
Te vagy a Hely.
Te vagy bennem az élet.
A szívdobbanás.

A szeretet.


 

 

 

 

 

 Koncz Zsuzsanna grafológus