Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Média-Humán / Tartalom
A grafológia új lehetõségei a kiválasztásban

Amikor a grafológia szóba kerül, szinte harapni lehet azt a kissé fanyar mítoszt, amit az idõ köré fújt, mint állott tejszínhabot. A grafológia használói és kedvelõi és ellenzõi ebben a tartományban szokták meghúzni az egyetértés vonalát, vagyis hogy a grafológia mérhetõ, egyedi és megismételhetetlen, de mégis leképezhetõ jeleket vizsgál, tehát az írásnak valószínûleg van köze az emberhez, aki írta.

Aztán van, aki még túlságosan is gyermekcipõben járó, az áltudomány és tudomány határán lebegõ valaminek tartja, és persze vannak, aki mélyen hisznek benne, noha a grafológiának – lévén nem vallás – nincs szüksége hívekre. Akik már találkoztak grafológussal – például céges bulin, partikon – azok elképednek azon, mi mindenre lehet következtetni az írás alapján. Õket ez a személyes élmény általában megingatja szkepticizmusukban, és a hívek táborába sodródnak.

Kiválasztás - írást szerez, és mindent megtud?
A kiválasztási folyamatban a grafológiáról valami olyasmi terjedt el, hogy a fondorlelkû pályáztató kicsal némi írást a gyanútlan pályázótól, és azt a grafológusnak adja, majd annak lábai elé ül és lesi az írástudó minden szavát, s a grafológus véleménye alapján döntés születik. A helyzet azért ennél sokkal árnyaltabb. A grafológus nem ad, mert nem adhat, olyan információkat a cég számára, ami a pályázóra nézve túl intim, vagy kompromittáló adatot tartalmaz. Például nem tippelhet az írás alapján homoszexuális beállítottságra. A pályázót pedig minden esetben értesíteni kell nem csak a grafológiai vizsgálat tényérõl, de annak eredményét szóban, vagy írásban közölni kell vele. A grafológus soha nem dönt, nem is minõsít, az minden esetben a pályáztató cég dolga.

Hogyan zajlik a kiválasztás?
A grafológus szakmai hagyományok szerint a kiválasztási folyamatban a grafológia egy viszonylag olcsó és gyors módszer, mert csak szerezni kell egy megfelelõ írást, azt jól kielemezni a megadott szempontok szerint és kész is a mû, a megbízó választhat. Amióta határozottan eltökéltem, hogy nem készítek több ilyen elemzést, rengeteg ilyen munkám van. Persze, csak kicsit vagyok paradox, de azt tapasztaltam, hogy a vezetõk egyre kevésbé az írott értékelést igénylik, inkább azt, hogy az esetleg már meglévõ teszteredmények alapján segítsen nekik valaki a kételyeiket és bizonyosságaikat végiggondolni. Amikor a barátnõm, hazánk szerintem legprofibb coach-a, meghallgatta telefonbeszélgetésemet egy fajvadásszal, döbbenten mondta: - "Te most coachingot árulsz?" Persze megnyugtattam, eszemben sincs az õ piacára betörni, maradok a saját nagyítómnál. De a grafológiával végzett kiválasztási folyamat nálam egyre jobban a problémák kezelésének irányába fordult. A pályázók kézírása már nem alapanyaga az analízisnek, csupán egy segédanyag. Az elemzéssel pedig azt keressük, hogy a pályázónk a pályáztató vállalat problémáira képes lehet-e választ adni, s ha igen, milyen mértékben. A kiválasztásnak ez a formája pedig már egyáltalán nem rapid, gyors és olcsó.


Kit veszünk fel és miért?
Amíg a korábbi módszert alkalmaztam, nem voltak a munkám mögött valódi sikerek. Régebben beérkeztek az írások, megkaptam a cégtõl az elvárások és képességek listáját, kicsit beszélgettünk a pozícióról, majd hazamentem és megírtam az elemzéseket, meg a számlát. Õk szépen elolvastak mindent, kifizettek engem, és végül azt a titkárnõt vették föl, akinek a legjobb cicije volt. Mivel szerettek velem beszélgetni és rém profinak tûnt, hogy grafológiát használnak, ez ismétlõdött párszor. A cégnél az alapvetõ probléma nem szûnt meg, a munkatársak újra és újra cserélõdtek, nekem volt munkám. De a cél az lett volna, hogy a cég hatékonyabbá váljon, és hogy ne legyen fluktuáció. A válasz ilyenkor nem csak kívül keresendõ, hanem a cégen belül is. Melyik pozíció gyenge? Miért mindig éppen onnan pottyan ki a munkatárs? Miért pont oda nehéz találni új kollégát? Ki - mi (vagy kik és mik) üldözi(k) el a hosszadalmas munkával kiválogatott embereket, és miért? A választ inkább erre a kérdéssorra kell megtalálni, és itt a grafológia nagyszerû mankó lehet, a célirányos kérdésekhez, de semmiképp nem egyedüli eszköz.

Pályáztatás vagy szervezetfejlesztés?
Amirõl eddig beszéltem, már nem csak munkaerõ-kiválasztás grafológiával. Tevékenységemmel a szûken vett pályáztatás területérõl lassú evezõcsapásokkal áthajóztam a szervezetfejlesztés területére, és tudom, hogy már megint egy csomó ember felségvizein kalózkodom, ha azt mondom, hogy a grafológiával még ezt is meg lehet támogatni. Megnyugtatásul a profi szervezetfejlesztõknek, elmondom, hogy a grafológia nem adu-ász, nem mindenható, így önmagában alkalmatlan eszköz arra, hogy a szervezetfejlesztést annak bevett eszköztára nélkül végre lehessen hajtani. A grafológus nem is szervezetfejlesztési szakember (bár biztos van olyan, aki mindkettõt tudja), tehát nem is fogja egymaga átvilágítani a Nagy Egészet és kibökni a laza csavarokat a gépezetben. Õ - mint eddig is - a humán tényezõvel, az egyes kollégák személyes terével, egyéni sikereivel, pozícióival foglalkozik, és ha ezt sikerrel teszi, akkor segíthet a szervezetfejlesztõknek a problémás területen rendet rakni. Ugye ez így már sokkal jobban hangzik?
Konzekvenciaként azt mondhatom, hogy ma már nem lehet sikeres az a vezetõ, aki csak a jövendõ - vagy meglévõ - beosztottairól akar mindent tudni, de az önismeret tükrébe nem hajlandó belenézni, saját magát nem hajlandó fejleszteni. Errõl az emberi lelki fejlõdésrõl, önismereti munkáról, asszertivitásról és hatékonyságról szólnak rajzos tréningjeim, grafológia workshopom, és eddigi saját életem is.

Azokat, akik szeretnének meggyõzõdni arról, hogy milyen vezetõk, vagy milyen vezetõk lennének, egy kis játékra hívjuk. Összeállítottam grafológiai módszerekbõl egy játékos vezetõi alkalmassági tesztet. Ha van kedve a grafológia eszköztárát kipróbálva játszani egy kicsit, és még jobban megismerni magát, vagy visszaigazolást kapni képességeirõl, egyszerûen írjon egy e-mailt és mi pedig küldjük a játékos tesztet.


Gáspár Katalin grafológus