Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Gyermekrajz-Szimbólumok / Cikkek

Gyermekrajzok és szimbólumok

Színek és érzések – egy szál virág… A liliom hófehér, hamvas ártatlansága, az ibolya mélykék, titokzatos szerénysége, a rózsa pazar, vörös bujasága. Formák és érzések – egy vonal… A befogadás ölelõ öblössége, a kígyózás fondorlatos ügyessége, a szögesség veszélyt sejtetõ szúróssága. Talán magunk sem tudjuk, hogy a szimbólumok nyelvén nyernek megfogalmazást közös érzeteink.

Részletes bemutatkozás »A színek világa
A szín világunk megismerésének és alakításának fontos eleme, sokrétû szimbolikus és érzelmi tartalmakat rejt. Az ember nemcsak érzékszerveivel, hanem egész szervezetével, tudatával, hangulatával, testi-lelki folyamataival válaszol a környezõ világ színjelenségeire.

Bővebben »

Esettanulmány - Pszichológiai rajzvizsgálat
A pszichológiai rajzvizsgálat az egyik legtökéletesebb eszköz arra, hogy feltárjuk a személyiséget a gyermek- és felnõtt rajzok elemzésén kereszetül. Az egészséges kontroll személy és a kóros személyiség összevetésével pedig fontos ismeretekre, további új tapsztalatokra tehetünk szert. Erre mutat példát Õsziné Kocsis Katalin esettanulmányaiban számunkra.

Bővebben »

„Olyan az arcod, mint egy nyitott könyv” – avagy az emotikonok nyelve
„Olyan az arcod, mint egy nyitott könyv”- szokták mondani azokra, akik nyíltan kimutatják érzelmeiket mások elõtt. Ilyen az ember: nevet, könnyeit hullajtja, ajkát biggyeszti, szemöldökét felhúzza, vagy éppen mókázik, grimaszol, és még sorolhatnánk az érzelmi megnyilvánulások számos formáját. Érzelemkifejezéseink az egyik legalapvetõbb, és legérdekesebb jelenségei lelkiéletünknek, emberi kapcsolatainknak. A metakommunikáció új lehetõsége az elektronikus levelezéseinkben megnyilvánuló emotikonok, smiley-k használata.


Bővebben »

IRKAFIRKA - avagy a rajz, mint a kifejezés szükségessége
Gyakran lebecsüljük a gyermekrajzokat, nem hisszük el, hogy van közlendõjük, ismerik, értik a világot – a maguk szintjén – és arról van véleményük.
Eleinte nem értettem a „csodát”, és utólagosan, évek során gyûjtöttem össze hozzá az elméleti ismereteket, hogy azok segítségével én magam is megérthessem a – miért? , hogyan? miért éppen úgy? – kérdéseimre a válaszokat.


Bővebben »

GYERMEKRAJZOK ÜZENETE
A gyermeknevelés hasonlít a kertészkedéshez - a talaj, amiben a csemete nõ, - a szeretet, a nyesegetés, a kertészkedés a kisebb – nagyobb hibás ágacskák eltávolítása, a jó megerõsítése, - a nevelés. A gyermekrajz üzenet. Üzenet a pedagógusnak, aki félig – meddig értõ szemmel figyeli a rajzokat, - hiszen tanulmányai alatt sok pszichológiát tanult. A gyermekrajz üzenet lehet a szülõ számára is, - cikkemben ehhez nyújtok egy kis segítséget a gyakorló anyukáknak, apukáknak.

Bővebben »