Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Írásszakértő / Cikkek

EGYEZIK – NEM EGYEZIK

Ma már pontosan tudom, hogy nem kései felismerés, nem a véletlen, hanem az elsõ szerelem varázsa az, ami engem az írás vizsgálatához vonzott, húzott, sõt, mondhatom, visszahúzott. Fõiskolai tanulmányaim során, kriminalisztika órákon hallottam elõször a szakértõi munkáról, ennek kapcsán az írásszakértésrõl.
Persze elsõsorban a szakértõk kirendelésével foglalkoztunk, a szakértõi munkából csupán annyit sikerült megtapasztalni, hogy egy eltépett papírlapon levõ írást (hogyan) miként lehet láthatóvá tenni (összerakni, ragasztani, fényképezni).

Részletes bemutatkozás »Az írás variabilitása
Mivel a kézírás az ember sajátos önkifejezõdése, az emberre ható mindenféle változás nyomot hagy rajta. Emiatt van az, hogy a kézírásunk velünk együtt változik.

Bővebben »

Amikor az írásszakértõt vizsgáztatják…
Az írásszakértõ nem ritkán találkozik olyan esettel, amelyet a köznapi ember elképzelhetetlennek tart, nem gondolja, hogy ilyen megtörténhet. Én sem hittem, amíg nem szegõdtem az igazságot keresõk mellé, ma már tudom, az élet produkálja a legérdekesebb históriákat.

Bővebben »

A „nem írókezes” írás sajátosságainak azonosítása az írásszakértõi gyakorlatban
A „nem írókezes” írás sajátosságainak azonosítása az írásszakértõi gyakorlatban címmel írtam szakdolgozatomat 2002-ben. Konzulensem Erdélyi Katalin volt.
Mottómul: Popper Pétertõl idéztem, aki azt mondja: „ Rosszul gondolkozik az,
aki a külsõleg megvalósíthatót összetéveszti a belsõleg lehetségessel”
Munkám során gyakran találkozom a (a különbözõ beszédhibák, fejlõdési zavarok, vagy felnõttkori balesetek, betegségek következményeként kialakult) laterális dominancia zavaraival.


Bővebben »

AZ ÍRÁSSZAKÉRTÔ SZEREPE A BÜNTETÔELJÁRÁSBAN 1. rész
A büntetôeljárás a jogilag szabályozott cselekmények és jogviszonyok összessége.
A jogilag szabályozott cselekményeket (szabálysértéseket, bûncselekményeket) külön törvények (továbbiakban: tv.) szabályozzák, így például a bûncselekményeket a Büntetô törvénykönyv (továbbiakban: Btk.). Az ehhez kapcsolódó jogviszonyokat a büntetôeljárásról szóló törvényben (továbbiakban: Be.) rendszerezi a jogalkotó.


Bővebben »

AZ ÍRÁSSZAKÉRTÔ SZEREPE A BÜNTETÔELJÁRÁSBAN 2. rész
A törvény kitér arra is, ami egyébként a szakértônek alapvetô kötelessége, hogy a vizsgálatot a tudomány állásának és a korszerû szakmai ismereteknek megfelelô eszközök, eljárások és módszerek felhasználásával végezze.

Bővebben »