Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
A meridián óra

A meridián óra néven közismert ábra a testünket átszövő akupunktúrás meridiánokban keringő bioenergia áramlását szemlélteti. A QI energia kétórás ciklusonként lép tovább egy-egy meridiánban, így 120 percig egy adott szerv-szervrendszerrel kapcsolatban álló akupunktúrás vezetékben a legintenzívebb.

A szervek, azaz pontosabban a szerv párok egymás közötti viszonya a hagyományos kínai orvoslás szerint 5 elemmel: a tűzzel, a földdel, a fémmel, a vízzel és a fával szimbolizálható.

Az öt elem
A tűz elemhez a szív/vékonybél, valamint a keringés-szexualitás/hármas melegítő társul, melyek lelki történéseinkkel és a szervezet funkcióinak vezérlésével kapcsolatosak.
A föld elemhez a lép/gyomor szervpár tartozik, amelyek emésztési és anyagcsere vonatkozású energiafeladatokat látnak el. A fém elemhez a tüdő és a vastagbél páros tartozik, és az energia szétosztása a feladatuk a szervezetben.
A víz elem a vesét és a hólyagot jelképezi a szervezet energiaraktáraként és a vízháztartás szabályozójaként működve.
A fa elem a májat és epehólyagot szimbolizálja, feladatuk a vér raktározásának és a szervezeten belüli elosztásának tevékenysége.


A meridiánok sejtszabályzó és pszichológiai funkciói
Az egyes meridiánok a szervezet magasabb rendű funkcióinak szabályzásán túl szorosabb kapcsolatban vannak a sejtekkel is, bár a grafológiában elsősorban a pszichológiai funkciókban való megjelenésüket elemezzük.
A keringés-szexualitás meridián biztosítja a lelki és testi történések folyamatosságát és az energia keringetését. Sejtszabályzója a nukleolusznak.
A hármas melegítő meridián fontos szervező-, összehangoló munkát végez, főként a hormonháztartást és a test hőmérsékleti harmóniáját befolyásolja. A DNS-re fejti ki hatását.
Az epehólyag-meridián az idegrendszerre hat, és felel az élmények lelki feldolgozásáért. Feladata RNS (a sejtek "idegrend-szere") szabályzása, az információk továbbítása.
A máj meridián kapcsolatos a szemmel és a tanulással, valamint az érzelmekkel és az indulatokkal. Sejtszabályzása a riboszómák, szintézis terére vetül ki.
A tüdő meridián főleg a kapcsolatteremtésben fejti ki tevékenységét. Sejtfeladata a mitokondriumok, energiaforrás területén jelenik meg.
A vastagbél-meridián a védekezésnél és elhatárolódásnál kap fontos szerepet. A Golgi-féle készülékek, membránok termelődése a sejtfeladatok terén.
A gyomor meridián a felvétel és befogadás funkcióira hat. Sejtkapcsolata a vakuólumok, anyagfelvétel és tárolás terén jelenik meg.
A lép meridián a pillanatnyi szükségletek kielégítésének pszichológiai vetületeit koordinálja, és felelős a döntésekért. Sejtfeladata a cytosol, a sejt "kötőszövete" felügyelete.
A szív meridián az egót, vagyis az énünket befolyásolja, de felelős összhangunk megteremtéséért is, tevékenysége szívritmusunk szabályosságában jelenítődik meg. A sejt csatornácskáit felügyeli.
A vékonybél-meridián az emésztésen kívül az önkifejezésért felelős. Sejt vonatkozásban a lizoszómák, lebontás, feldolgozás a feladata.
A hólyag vezeték a test és lélek alkalmazkodóképességét jellemzi és befolyásolja.
A vese meridián a csontok szilárdsága felett őrködik, pszichés szempontból az akaraterőt képviseli. A sejtmembránok pórusai, a belső környezet fenntartása, biztosítása a tevékenysége.

FORRÁS: RAUM UND ZEIT
GJI

Megjelent a Grafomagazin 2000./2. számában